Как да имаме всичко, което пожелаем

Защо не продавам достатъчно през Facebook?

Защо не продавам достатъчно през Facebook?

Сблъска ли се вече с неприятното усещане, че нямаш достатъчно продажби от Facebook?

И при мен е така. На този етап не  мога да си позволя реклама. Имам страница, но спрях да публикувам в нея, защото постовете почти нямат преглеждания. Започнах да публикувам обяви в търговските групи с надеждата, че ще си увелича продажбите. Няма да ти казвам колко пъти ме блокират. Единият път беше, защото отказах да рекламирам страницата. Баннаха и двата ми профила. Изключих единия от модераторство на страницата и го разблокираха. Но, въпреки всичките ми усилия, не получавам това  което очаквам. Мислех си, че като публикувам в групите, ще имам повече продажби. Но, уви…Постовете ми се виждат от все по-малко хора. В началото бях обнадеждена, мислех си че от публикуване в търговските групи ще си докарам по 3 – 4 – 5 продажби на ден. Но, единственото което получих е повече стрес, отколкото мога да понеса.

Започнах да си задавам въпроса „Къде греша?”, „Наистина ли мога да си докарвам между три и пет продажби на ден?”  Публикувах редовно по два – три пъти на ден. Постовете бяха само търговски. Първоначално споделях описание на продукта, снимка, цена и линк към магазина. Съответно последва бан за една седмица. Промених стратегията и вече публикувах само снимка, описание и цена. Нещата малко се посъживиха, но за кратко. Много хора бяха започнали да предлагат подобни на моите продукти. В групите започнахме да си пречим, защото продаваме едни и същи стоки. Започнаха да ме докладват, за да се махна и да не им преча. Отново бях блокирана. И така три години. Борех се като прасе с тиква и продължавах да правя същите грешки. Докато в един момент не осъзнах, че това не е начина. Няма да си докарам продажби с подобна стратегия.

Затова реших да променя техниката. Четох, че продажбите могат да се увеличат много, точно като се използват групите във Фейсбук. Но не трябва да се досажда на хората, а да им се дава качествено съдържание, което да има стойност. Така ще се достигне до желаната аудитория и то безплатно.

Но нека да ти разкажа какво прочетох.

Да изградиш група не е толкова бързо и лесно. Изисква доста работа, но си заслужава. Има компании, които успяват да направят 50% от продажбите си по този начин. Ето два примера: Flaunt Boutique и  Zig Zag Stripe успяват да постигнат продажби от над 6 милиона долара, през  Facebook група.

За да започнеш да печелиш, трябва да направиш няколко неща:

  1. Създай собствена група

Ако сега стартираш и брандът ти не е развит, нека името на групата да не е обвързано с твоята марка. Никой не знае за теб. Колкото и да ти е неприятно, хората пазаруват от големите и доказалите се. Ти си никой, така че не се учудвай, че нямаш продажби. Хората не те познават и няма да се присъединят към групата ти.

  1. Давай съвети или новини, свързани с твоя продукт

Нека да се разберем. Групата не е за директни продажби. Това, което ще публикуваш вътре трябва да ангажира вниманието на читателите, да им даде стойност. Хората ще обсъждат, ще лайкват, ще споделят нещо, което ги интересува. Твоите оферти явно не ги интересуват.  Ето няколко идеи за тематика на групата:

Ако продаваш коли, може да създадеш  група, в която да се обсъждат марките автомобили, какви предимства и недостатъци имат, нови модели, новини, къде има добри сервизи и разни от този род.

Ако продаваш бижута, може тематиката на групата да е от къде да се намерят хубави бижута, съвети за подаръци и всичко,  за което се сетиш.

Ако продаваш лятно облекло, говори за лятото, какво се носи, какви са модните тенденции и т.н.

  1. Как да изградиш твоята група?

Групите са хубави, защото в крайна сметка членовете ще направят по-голямата част от  съдържанието. Ще споделят, ще коментират и ще ти осигурят още свежи фенове. Но, имай предвид, че в самото начало не трябва да слагаш линкове към сайта си и да се опитваш да продаваш. Не е желателно дори да пускаш публикации, които имат чисто търговска цел, та дори и да нямат линк в тях. Това е просто рекламен канал, който дразни хората. Все пак те са във Фейсбук, за да се забавляват.

  1. Какво да публикувам в групата?

С две думи съдържание, което носи радост. Ето някои идеи:

Снимки  и видеоклипове – те могат да бъдат полезни, забавни, естетически или каквото се сетиш, но да са свързани с твоите продукти.

Анкети – попитай феновете  си за нещо и всички ще могат да видят и да спечелят стойност от резултатите.

Кратко съдържание – съвети, трикове и всичко, което се вписва добре в кратка текстова групова публикация.

Целта като цяло е да дадеш стойност.

Важно правило!

За да разбереш какво харесват твоите фенове, трябва да тестваш всичко, което е свързано с твоята дейност – снимки, кратки постове, видео, въпроси. Хората ще те насочат към интересите си. Публикациите с най-много коментари и споделяния ще те насочат какво да правиш по-нататък. А, след като знаеш какво се търси, вече можеш да се ориентираш да пишеш статии във фирмения си блог. Тогава можеш да започнеш да споделяш съвети, новини и други подобни. Ще дадеш на хората качествено съдържание, решение на някакъв проблем, естествено решението е твоят продукт.

Продавай чрез съдържание, а не чрез продукти!

Продавай през блога си, а не през магазина. А блог публикациите ще ти донесат трафик за магазина и ще те класират нагоре в резултатите при търсене.

За мен също това е нещо ново. Аз имам магазин за бижута. Сега ще тествам наученото и ще напиша нова статия какво се е случило. Направи и ти същото. Пиши ми в коментарите до къде стигна!

След като намериш достатъчно фенове за групата, ще обсъдим въпроса „Какво да пиша за фирмения си блог?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!