Как да имаме всичко, което пожелаем

Точковата диета при диабет и инсулинова резистентност?

Точковата диета при диабет и инсулинова резистентност?

Няма да ти обяснявам какво точно е точковата диета. Щом четеш тази статия, значи вече имаш информация и проучваш дали си заслужава да я започнеш.

Тази диета има доста ползи, но с нея идват и  минуси.

Ползите са ясни:

Бързо отслабване, прилив на енергия, вечната умора изведнъж изчезва…

Моя приятелка ми се похвали, че е слалила 9 кг. за една седмица. Беше много радостна, имаше желание да разкаже на всеки колко бързо е свалила досадните килограми. Вече ходела по 10 км. на ден. Направо не можах да я позная. Исках и аз да се чувствам така.

Изрично я попитах дали е подходяща за хора с диабет или инсулинова резистентност. Тя разбира се ми каза, че няма проблем. Нейните думи бяха „Диабетът се контролира като свалиш килограмите”. И така реших да използвам точковата диета върху себе си, забравяйки препоръките на лекарката си.

За съжаление доста хора са прекалено наивни, в това число и аз разбира се. В стремежа да избегна неприятните симптоми на инсулиновата резистентност, пробвам всичко. Е, аз много обичам месо, млечни продукти, плодове, зеленчици. Подбрах продукти, които имат малко въглехидрати или въобще нямат  и които обичам и си направих меню за около 5 дни.  За този период свалих около 2 килограма и се чувствах много добре. Но, не беше за дълго. От доста време бях забравила какво е болка. Може би знаете, че инсулиновата резистентност е състояние, предхождащо диабет тип 2. Хората, имащи този проблем са склонни към възпалителни процеси, образуване на камъни в бъбреци и пикочен мехур, кисти  на яйчниците,  полипи и много други „полезни” неща. Наблягах на месо и млечни продукти, защото те са белтъчини и почти нямат въглехидрати. Без никакъв хляб. Резултатът беше въстановяване на възпалителните процеси, болковият синдром се върна с пълна сила, кистата на яйчника се увеличи. Да не говорим за вълчия глад, които в последно време бях успяла да сложа под запор. За да спра глада, си хапвах кашкавал, сирене, някоя друга мръвка. Нали това са продукти, които се препоръчват в точковата диета… А, соленото си оказва влияние и се сдобих отново с камъни в бъбреците. Започна да ми става зле. Виеше ми се свят, появи се гадене, захарта започна да гони ниските граници.

Пренебрегнах съветите на ендокриноложката за режима на хранене и реших да пробвам тази „страхотна” точкова диета. А, лекарката ми беше казала да избягвам сладко, газирано, солено, бял хляб, месо. Да ги избягвам, а не въобще да не употребявам такива храни. Ако ми се яде сладко, месо, боб, леща, грах или каквото и да е, да си хапна, но всичко с мярка. Щом не мога без хляб, да ям, но черен и твърд, защото се смила лесно. Да наблягам на плодове и зеленчуци, но да не изключвам месото и млечните продукти, както и бобовите растения от менюто си. По възможност да не прекалявам с нищо, но да осигурявам на организма си всичко – мазнини, белтъчини, въглехидрати и т.н, защото в противен случай захарта пада и изпадам в състояние на хипогликимия.

Спирам да говоря за себе си. Направих грешка и сега лекарката ще ми трие сол на главата. Бях се въстановила, без да се налага да приемам лекарства. Е, сега може да се наложи да ги пия.

Направих едно сериозно проучване за режим на хранене и искам да го споделя и с теб. Не е нужно да стигаш до моето състояние, просто защото искаш да свалиш някое и друго кило. И още нещо. Ако имаш инсулинова  резистентност или диабет, преди да правиш каквато и да е диета, консултирай се с лекар!

Какво представлява точковата диета или т.нар. диета на Аткинс?

Създадена е от Робърт Аткинс, американски кардиолог. Той открива, че ако се намали драстично приема на въглехидрати, започва бърза загуба на тегло. Който използва този начин на хранене, не се лишава от месо, мляко, млечни продукти, продове и зеленчуци, алкохол. Не трябва да се приемат хляб, сладкиши, бобови растения и други въглехидратни храни. За много хора е голямо удобство, защото могат и да си пият на воля. Най-важното при диетата – не се гладува. За да се свалят килограми, желателно е точките да са 40 на ден. По този начин могат да се свалят между 5 и 8 килограма за около седмица. При общ брой точки 50 – 80, килограми не се свалят, но според Аткинс, ще се поддържат тези, които искаме. Няма да давам списък с храните, тъй като това е информация, която лесно може да се намери.

Какви са предимствата и плюсовете на точковата диета?

Всеки, който практикува диетата може да отслабне бързо и лесно, без да гладува, като слага в дневното си меню протеини и мазнини, колкото си поиска. Има доста направени клинични проучвания, според които точковата диета действа безотказно. Според Аткинс ниската употреба на въглехидрати кара тялото да изгаря повече мазнини, което води до бързо отслабване. За съжаление  ползите от диетата с точки са доста краткотрайни.

 

Защо точковата диета на Аткинс е нетрайна?

Тя има 4 фази:

– Първа фаза. На ден се приемат максимум 25 гр. въглехидрати. Започва масово изгаряне на мазнини и бързо отслабване.

– Втора фаза. Дневната доза въглехидрати е до 50 гр. Тук се прави дневно меню и човекът, който прилага диетата може да  контролира колко въглехидрати да приема. Това ограничение на въглехидратите води до леко увеличаване на глюкозата.

– Трета фаза. Дневен прием на въглехидрати – до 80 гр. Това е периодът, при който се достигат идеалните килограми. Тук организмът започва да изгаря наличните си депа с глюкоза.

– Фаза 4. Дневен прием въглехидрати – над 80 гр. На този етап, тялото възстановява старото си положение и съответно килограмите се връщат.

 

До какви  проблеми води точковата диета?

  1. Краткосрочност. Бързо сваляш килограми, но и бързо ги качваш. Не можеш да си правиш дългосрочни перспективи, защото в крайна сметка си връщаш приема на въглехидрати в изходно положение.
  2. Води до сериозни заболявания. При продължително използване на режим почти без въгрехидрати, теглото започва да се увеличава, появява се метаболитен синдром, който води до инсулинова резистентност. С увеличаването на теглото започва да се увеличава и липидния профил, което пък от своя страна повишава опастността от сърдечно-съдови заболявания.

 

Как да приложа точковата диета, без да пострада здравето ми?

Може би не знаеш, че точковата диета има две разновидности. Първата е диетата на Аткинс, а втората е кетогенната диета, която наистина променя метаболизма и води до така желаното отслабване в дългосрочен план. Тя не е режим на хранене, а начин на живот.

Каква е същостта на кетогенната точкова диета?

Не е много по-различна от диетата на Аткинс. Но тук се набляга на дневна доза от 2500 калории, като се позволяват около 30 гр. въглехидрати на ден. Желателно е всеки ден менютата да са различни от гледна точка на мазнини, въглехидрати, белтъчини. Има меню, в което са описани колко и какви храни да се консумират на ден. По този начин организмът си набавя всичко, което му е нужно и това не води до здравословни проблеми, а точно обратното – подобрява здравето. До тук двата варианта на точковата диета са сходни, но само докато трае първата фаза на Аткинс. След това двата режима отиват в две различни посоки.

Името на диетата произхожда от това, че ниският прием на въглехидрати произвежда кетони, които от своя страна дават енергия на тялото. Колкото повече въглехидрати се приемат, толкова повече се увеличават глюкоза и инсулин, двата виновника за инсулиновата резистентност и диабет. Когато нивата им се объркат, започва телесно страдание, което понякога е с фатален изход. Но и лишаването на тялото от въглехидрати, също води до промяна на нивата на инсулина и глюкозата.

Какви са предимствата на кетодиетата?

  1. Контролира нивата на кръвната захар и инсулина по естествен начин.
  2. Повишава паметта. Доказано е, че качествената храна е гориво за мозъка. Като се намали приема на въглехидрати и се повишат мастните киселини, се избягва повишаването на захарта. А това води до по-добра концентрация.
  3. Изчезва вечният глад. Кетозата е източник на енергия. Мазнините се горят, без да правиш нещо по-сериозно. Освен това, дневният прием на мазнини осигурява чувство за ситост.
  4. Намалява епилептичните припадъци. Това позволява на хората с епилепсия да приемат по-малко лекарства и да се чувстват по-добре.
  5. Нормализира нивата на кръвното налягане и холестерола. Чрез балансираното хранене се подобряват нивата на триглециридите и холестерола, като по този начин се намалава нивото на артериалното налягане.
  6. Котролира се инсулиновата резистентност. Ако не се вземат мерки, състоянието преминава в диабет тип 2 – трайни нива на ниска захар и висок инсулин. Това води до хипогликемия, която може да доведе човек до кома. След като запасите н инсулин в организма се изчерпат и той вече не може да контролира захарта, състоянието преминава в другата форма на диалет – висока захар и нисък инсулин.
  7. Подобрява се кожата. При спазване на кетогенна диета се наблюдава намаляване на пъпките и лезиите по лицето и тялото.

 

Мога да пиша още много, но не искам да те отегчавам с медицински термини.

Прецени кой вариант от точковата диета да ползваш, за да съхраниш здравето си и да се чувстваш добре с килограмите си. И не забравяй, ако имаш преддиабет или диабет тип 1 или 2, както и други заболявания, преди да започнеш каквото и да е диета, консултирай се с лекар!

Автор: Десислава Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!