Насочи фокуса към хубавото!

Кое ме кара да мисля, че Боби е в опасност, когато пресича?
Единственото, което ми хрумна, е че е разсеян и не се оглежда, както и че не знае правилата за пресичане.
А, така ли е наистина?- попитах аз.
Умът мълчеше като пукел. Не можеше да измисли нищо, с което да потвърди твърденията си. Просто си се страхува.
– Как господин Ум достигна до това умопомрачително заключение?
-Еми аз така мисля.
-Е, защо мислиш така?
-Ами, не знам. Хората така казаха…
-Абе ти до кога ще си зависим от хорското мнение. Нямаш ли си собствено?
-Ама той не знае как да реагира в дадена ситуация-каза умът.
-Как разбра това?-попитах.
-Така пише в интернет. Нали правихме тестове и те показаха, че Боби има всичките симптоми на аутизъм. Там се казва, че тези деца не разбират ситуациите и трябва всичко да им се обяснява- дълго време и подробно, докато го разбере. Лекарката от Свети Никола също каза това.
– Я ми кажи, твоята прехвалена лекарка, даде ли напътствия и постави ли конкретна диагноза Аутизъм?
– Не, просто каза че има неустановено разстройство на развитието с леко умствено изоставане и симптоми от спектъра. А последния път умственото изоставане вече го нямаше. Това показаха тестовете. Казах това, което ме притеснява и тя повтори бисерите от нета.
– Ами тогава, господин Ум от какво се страхуваш?

Аз се страхувам от всичко и винаги търся доказателство за страха ми в интернет.  Винаги намирам каквото ми трябва и след това вече съм сигурен, че мога да продължа да мисля в тази посока.
-Аха, ясно….А, какво ще кажеш да започнеш да търсиш доказателства за противоположните твърдения?
Явно си си изсмукал инфото от нета. Дори и да има нещо съвсем минимално от това, детето прекрасно разбира нещата. Единствено има някои пропуски в поведението, които може да научи.

– Ти винаги търсиш и намираш това, което ти трябва и започваш да му вярваш. Но, защо само лошото търсиш? Ако насочиш енергията си към хубавите неща, можеш да постигнеш чудеса? Защо мислиш само лошо?

– Че кой вярва в доброто? Кой вярва в чудеса и че нещата могат да се наредят? Отвсякъде те заливат лоши стечения на обстоятелствата, болести, неуспехи, липса на изход. Където и да се обърнеш се сблъскваш само с лошо. За какво да мисля, а? Така съм устроен, винаги трябва да съм зает, не мога да си стоя просто така и да релаксирам. Нещо трябва да се прави, трябва да се мисли. Такъв съм и не мога да почивам. Имам много енергия и трябва да я изразходвам по някакъв начин.

-Сега трябва да помислим какво да правим, когато дойде паническата атака. Другите неща ще станат по-бавно. Това, което детето има като пропуски трябва да се навакса, но изисква много време и търпение. Сега въпросът на дневен ред е самата паническа атака. Трябва да се измисли нещо, от което страхът да се разсее. Да се повтаря и да се прави, докато не изчезне завинаги.
Веднага Умът ми изпрати прозрение “ Това е паническа атака, която ще отмине!“ Аз знам, че Боби всеки ден става все по-добре във всяко отношение. Той винаги е в безопасност, където и да ходи и каквото и да прави, защото животът го обича и закриля.
Изведнъж чух строг глас някъде в пустошта, докато Умът се беше разсеял.

Стига глупости!
Я престани да обръщаш внимание на тревогите и страховете. Спри да ги храниш! Докато насочваш вниманието си към тях, винаги ще си в това положение. Определи си какво ти харесва и насочи фокуса натам. Дори и в момента нищо да не ти харесва, ще намериш нещо. Да, в момента нямаш добри мисли, не знаеш какво точно искаш…Не случайно, когато си казваш „Фокусът ми винаги е насочен към хубави мисли и действия, които ме карат да се чувствам по-добре.“, се изправяш пред стена. Няма нищо хубаво, върху което да се концентрираш. Смени твърдението така: „Аз винаги очаквам и намирам най-доброто за себе си и близките си.“ Използвай утвърждението, когато се появи, страх или съмнение или нещо друго, от което не се чувстваш добре.
Наложи си волята да превръщаш всяка отрицателна мисъл в положителна. Направи си го навик.
Не знам кой се вмъкна в ума ми, но мисля да го послушам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!