Как да вземем живота си в ръце? Да бъдем проактивни – първата стъпка към благополучие и здраве

За да започнем да решаваме проблемите си, трябва да усвоим 7 навика, които според Стивън Кови  са в основата на успеха, здравето и финансовото благополучие. Всеки един от тях трябва да се прилага достатъчно време, докато наистина  свикнем с новия начин на мислене. Първия и най-важния е проактивността. Тя е в основата на всички останали навици за успешен живот и блестящо здраве. Без нея, нищо никога няма да постигнем.

Проактивност

Проактивност е да се вземе инициативата в свои ръце. Ние сме отговорни за нашия живот.

Реактивността е обратната страна на проактивността – влияние от околната среда, социалната среда – какво ще кажат хората за това, което сеа направили или ненаправили. Поведението на околните контролира живота ни.

Как да поемем инициативата, за да решим проблемите си?

Проактивните хора винаги намират решение на проблемите.  За да станем проактивни трябва да определим какво зависи от нас, какво не зависи от нас и какво можем да направим, ако имаме контрол. Ако нямаме контрол и нещата не зависят от нас, приемаме ситуацията, такава каквато е. Не можем да я променим, а само ще си докараме излишен стрес. Колкото повече се притесняваме за нещата, върху които нямаме контрол, толкова повече в нас се увеличава чувството за безпомощност.  В един момент се оказва, че това върху което нямаме никакъв контрол, започва да ни контролира. За да започнем да прилагаме този метод, трябва първо да сме наясно какви са трите типа проблеми.

  1. Проблеми, свързани с пряк контрол. Това са всички неща, върху които можем да работим и можем да контролираме, които зависят изцяло от нас. Тази дейност се извършва чрез упорита работа за създаване на необходимите навици, които ще ни придвижат към крайната цел.
  2. Проблеми, свързани с косвения контрол. Тук влизат ситуациите, които зависят от други хора. За да сме успешни в такива случаи, трябва да се научим как да влияем на тези, от които зависи изпълнението на нашето желание.
  3. Проблеми, неподлежащи на контрол. Те изискват пълно приемане на ситуацията. Това означава, че нещата са такива каквито са и ние ще заживеем с тях, дори и да не са ни по вкуса.

Но, нека първо да се научим да управляваме, това което зависи от нас. Овладявайки първото правило, ще се научим да използваме  второто и третото – как да влияем на хората, за да постигнем целите си и как да приемаме нещата, върху които нямаме никакъв контрол.

За целта трябва да направим два въображаеми кръга – кръг на загрижеността и кръг на влиянието.

С всеки изминал ден, трябва да се стремим да увеличаваме кръга на влиянието, като  намаляваме кръга на загрижеността.  

Как да определим в кой кръг да сложим съответния проблем?

Следва продължение…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!