Дневникът: Как да се справя с паническото разстройство?

18.03.2017 г.

Какво ме притеснява най-много?

  1. Паническия страх за сигурността на Боби.
  2. Паническия страх от болестите.
  3. Как да мисля положително, когато съм болна.
  4. Как да мисля положително, когато имам трудност.
  5. Не вярвам в нищо ново.
  6. Съмнявам се във всичко.
  7. Непрекъснатия анализ и диалог в главата ми. Предизвиква още повече отрицателни емоции. ИМАМ СИЛНО ТРЕВОЖНО РАЗСТРОЙСТВО!
  8. Нетърпение, очаквам нещата да се променят сега и веднага.

Кое от горните неща е най-лесно и мога да започна до го преодолявам веднага?

Непрекъснатия анализ в главата ми.

Как мога да го преодолея?

ИМАМ ПОЛЗА ОТ АНАЛИЗА В ГЛАВАТА МИ! ТОЙ МИ Е ПРИЯТЕЛ И МИ ПОМАГА ДА СИ РЕША ПРОБЛЕМИТЕ!

Ще се  науча да изслушвам мислите си, като неутрален слушател. Сигурна съм, че мога да извлека много голяма полза. Този анализ ще ме доведе до план как да реша другите по-сериозни проблеми.

Как да се науча да изслушвам мислите си, като винаги забравям какво трябва да правя, когато ТЕ дойдат?

Ще си измисля подходящо утвърждение, което да ме подсети, че трябва да слушам мислите си, без да приемам нищо лично. Ще го запиша в телефона, в записките. Ще го отварям и ще го чета всеки път, когато се наложи.

УТВЪРЖДЕНИЕ!

Имам огромна полза от мисловния анализ.

Непрекъснатият анализ в главата ми много ми помага. Като се науча да изслушвам мислите си, ще намеря начин благодарение на тях да реша даден проблем.

ВСИЧКИ МИСЛИ МИ ПОМАГАТ, ДОРИ И ЛОШИТЕ!

Как да не участвам във вътрешния диалог?

Слушам, без да отговарям на зададения въпрос?

Записвам си в телефона, след което го качвам на компютъра. На всеки въпрос  веднага започвам да търся отговор, който да е издържан научно. Така, ще се уверя какво се случва  и как протича процесът на мислите и свързаните с тях болести например.

Досега отговарях и участвах активно във вътрешния диалог. РЕЗУЛТАТ: ПАНИЧЕСКА АТАКА И БУКЕТ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ, ЗАРАДИ НЕПРЕКЪСНАТИЯ СТРЕС! ТЯЛОТО НЕ МОЖЕ ДА РАБОТИ КОРЕКТНО, ЗАЩОТО ЦЯЛАТА ЕНЕРГИЯ Е СЪСРЕДОТОЧЕНА ДА СЕ СПРАВИ С ВЪОБРАЖАЕМАТА ОПАСТНОСТ!!!!!!!

ХРОНИЧНИЯТ СТРЕС ПРЕДИЗВИКВА ВЪОБРАЖАЕМА ОПАСТНОСТ, КОЯТО ЗА ОРГАНИЗМА Е СЪВСЕМ ИСТИНСКА!

Опит:

Започнах да чета как да спра диалога в главата си. Намерих няколко материала по темата с различни техники за справяне. Почти навсякъде се говореше, че когато този диалог е гръмогласен и води след себе си все повече негативни емоции, става въпрос за тревожно паническо разстройство.

Когато съм заета с нещо, мислите бягат, но когато няма какво да правя, тогава е страшно. Излязох да пуша и моментално мислите започнаха разговора си. Зададох си въпрос и му отговорих.  Въпросът беше как паническите атаки влияят на органите и как ги увреждат. Казах си, че по някакъв начин се случва, но не знаех какъв е целия процес. А, искам да го науча. Търсех отговор и започна да се появява познатото усещане за безпомощност, защото не знам отговора.

РЕШЕНИЕТО:

НЯМА ДА ОТГОВОРЯМ НА ВЪПРОСИТЕ! ЩЕ ГИ ЗАПИСВАМ И ЩЕ ПОТЪРСЯ ИНФОРМАЦИЯ!

РЕЗУЛТАТ:

ЦИТАТ Д–р Ариен ван дер Мерве

„Когато стресът се превърне във враг

Какво става, ако тялото ти е мобилизирано постоянно? Мускулите ти остават напрегнати, пулсът и кръвното ти налягане поддържат високи стойности и в кръвта ти се задържат повишени нива на холестерол, мазнини, захари, хормони и други вещества. Продължителното задържане на високи нива на такива вещества, предвидени за кратки, интензивни и не толкова чести действия, в крайна сметка уврежда важни телесни органи. Какви са последствията от това?

Може да почувстваш болки в кръста и врата, главоболие и напрежение в мускулите. Според лекарите тези симптоми често са свързани с хроничния стрес. Продължителният стрес може да пречи на творческите умения и на работоспособността, както и да разруши ентусиазма и да навреди на взаимоотношенията с другите. Той също така може да доведе до синдрома на дразнимото дебело черво, диария и проблеми с хранопровода. Последствията от хроничния стрес може да бъдат дори по–сериозни. Някои от заболяванията, които могат да бъдат причинени или влошени от продължителния стрес, са мозъчният или сърдечният удар, бъбречните или сърдечносъдовите проблеми и диабетът.

„Поради отделянето на кортизол при продължителен стрес — пише Ван дер Мерве — се получават предпоставки за натрупване на мазнини около корема и кръста.“ Някои кожни заболявания, като например екзема и псориазис, често са причинявани от стреса или се влошават поради него. Силният стрес се свързва и с депресия, с повишена раздразнителност и пълно психическо изтощение. Паметта и концентрацията също могат да бъдат увредени от постоянния стрес. Имунната система, която е изложена на продължителен стрес, може да направи човека податлив на различни болести — от обикновена настинка до ракови и автоимунни заболявания.

Стресът оказва огромно влияние върху всички аспекти на нашето здраве — умствено, физическо, емоционално и духовно, — така че трябва да знаем как да го контролираме. Ние не искаме обаче да премахнем напълно реакциите на тялото ни спрямо стреса. Защо?”

Източник:

http://wol.jw.org/bg/wol/d/r46/lp-bl/102010202#h=2

КАК СЕ ЧУВСТВАМ СЛЕД ТОЗИ ОПИТ?

МНОГО ПО-ДОБРЕ! НЕ ПОЛУЧИХ ПАНИЧЕСКА АТАКА, А ОТГОВОР!

Как да се подсетя, че трябва да си отворя записката в телефона?

Ще го отварям на всеки час и ще чета написаното утвърждение. Знам, че когато дам заръка на подсъзнанието си, то винаги ме подсеща. Така ще придобия навик какво трябва да правя и когато се появи поредният мисловен диалог, ще мога да приложа техниката.

Следва:

Дневникът – Другото лице на страха

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!