Как да се научим да сме инициативни и да започнем да решаваме проблемите си?

23.04.2017г.

Докато не започнем да действаме, доверявайки се на силните си страни, проблемите няма да се решат. За тази цел ще се научим да сме търпеливи и да се фокусираме върху доброто и върху това, върху което имаме контрол – себе си. Не можем да въздействаме върху социалната среда. Това е поведението и отношението на околните към нас, развитието на ситуации и обстоятелства.
Как да сме проактивни – 30 дневен тест
Тестът се състои в следното:
Да се намери проблем в работата или личния живот. Този проблем да се сложи в кръга на загриженост, защото той дълго време стои нерешен. След това да се види върху какво от ситуацията имаме пряк контрол, какво не можем да променим за момента и какво е в обсега на косвения контрол, т.е. решаването на проблема зависи от приемането на нашите идеи от други хора. Всичко, което не можем да променим остава в кръга на загриженост. Ситуацията се приема такава, каквато е. Усилията се насочват на първо време към това, върху което имаме контрол – собствените си емоции и вярвания. За да имаме напредък трябва да разграничим какво се случва в момента и какво бихме искали да се случи. Да намерим най- доброто, което да ни кара да се чувстваме прекрасно. И да започнем да го прилагаме. Ще се направи план, чрез който бавно да се достигне до крайтата цел. Така започваме да увеличаваме кръга на влияние, взимайки ицициативата в свои ръце.

Преди да започнем да прилагаме предизвикателството, ще направим следното:
1. Ще изясним проблема и какво ни притеснява. Ще приемем, че го имаме и ще живеем с него, без да се оплакваме, докато не го разрешим. Утвърждение: ПРИЕМАМ БЕЗРЕЗЕРВНО РЕАЛНОСТТА! ЗНАМ, ЧЕ ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА В МОМЕНТА Е ЗА ДОБРО!
2. Ще се научим да гледаме по друг начин на слабостите на другите. Всеки има причина да е такъв, какъвто е. УТВЪРЖДЕНИЕ: ОТКАЗВАМ СЕ ДА СЪДЯ ДРУГИТЕ. ТЕ ИМАТ СВОЯТА ПРИЧИНА ДА СА ТАКИВА!
3. Ще изясним с какво точно искаме да заместим проблема. УТВЪРЖДНИЕ: АЗ ЗНАМ КАКВО ИСКАМ! Това е в случай, че не сме наясно какво искаме.
4. Ако знаем какво точно искаме, ще започнем да си повтаряме следното утвърждение: Аз знам, че ще се случи обратното на това, което ме притеснява ще се осъществи. Утвърждение: Вие сами ще го измислите.
4. Ще си представим ситуацията, така както искаме да се случи.УТВЪРЖДЕНИЕ: АЗ МОГА ДА ПОСТИГНА ТОВА, КОЕТО ЖЕЛАЯ! Докато целта не се реализира, ще визуализираме, това което искаме.
5. Въз основа на това, което сме си представили, ще направим план как да го постигнем. На първо време ще насочим усилията си към нещата, които можем да контролираме.
Може да пробваме да изпълним първите две точки в разстояние на няколко дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!