Как да имаме всичко, което пожелаем

Как да постигнем бързо душевен комфорт според Дейл Карнеги

Как да постигнем бързо душевен комфорт според Дейл Карнеги

За да сте спокойни и да се стремите към съвършенството, най-важното нещо е да приемете както себе си, такъв какъвто сте, така и другите. Не осъждайте нито собствените си постъпки, нито тези на хората около вас. Никога не се оплаквайте, а приемете поражението, като възможност за нов шанс.

И така, нека започнем с безценните съвети на американския психолог Дейл Карнеги:

  1. Щастието означава да намерите това, което най-много ви харесва и да позволите то да ви донесе така жадуваната вътрешна радост. Тя идва, когато изпитвате огромно удовлетворение от това, което правите и то сега, в настоящия момент. НЕ мислете какъв ще е резултата, а за чувството, което ще изпитате в настоящия момент – радост и спокойствие. Не си мислете за това дали ще ви благодари някой за положеното усилие, просто го правете защото ви харесва.
  1. Не се занимавайте с враговете и в никакъв случай не си разчиствайте сметките с тях. Осъзнаете ли това, ще бъдете безкрайно щастливи.
  1. Когато някой не ви е приятен, не му отделяйте никакво внимание, дори и минута от скъпоценното си време.
  1. Никога не осъждайте другите, не ги критикувайте.
  1. Запомнете, че всеки има право на собствено мнение. Не го критикувайте за различната му гледна точка. Не критикувайте и себе си. Различието във възгледите на вас и на човека срещу вас, съвсем не означава, че той или тя иска задължително да ви нагруби. Никога не приемайте думите на събеседника си като обида. Трябва да знаете, че никога нищо не е насочено лично срещу вас. Просто въпросния човек си има собствени проблеми и иска по някакъв начин да се издигне в собствените си очи, наранявайки вас.
  1. Опитайте се да помогнете на човека срещу вас, като се опитате да вникнете в неговите нужди, а не в своите. Ще имате огромен напредък, когато успеете да го постигнете.
  1. Никога не се оставяйте другите да ви ръководят. Веднага зачеркнете тези хора от приятелите или познатите си.
  1. За да разсеете лошите и неприятни мисли, намерете си някакво полезно занимание, което да грабне цялото ви внимание. Заетостта е най-добрия лек за справяне с лоши мисли и чувства.
  1. Когато имате трудности, вижте позитивното в тях и си помислете, че всъщност всеки проблем е една нова възможност да влезете отново в правия път.

Знайте, че ако изпълнявате тези съвети щастието неминуемо ще дойде и то много по-рано отколкото го очаквате.

Вижте „Изкуството да говорим пред другите“ на Дейл Карнеги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!