Как да имаме всичко, което пожелаем

Как да не се прецакам с избор на кухня?

Как да не се прецакам с избор на кухня?

Избор на кухня – понякога е  мисия невъзможна. Защо ли?  Отиваш в магазина и продавачката те оставя да се оправяш сам. Успяваш все пак да направиш заветната покупка на кухня. Седиш в къщи и чакаш с нетърпение да я докарат. Естествено чакаш половин ден. Вече  си загубил и малкото търпение, което ти е останало и на вратата се звъни. Идват монтажниците, но се оказва, че са си забравили половината инструменти. Идва ти да линчуваш някого. И накрая се оказва, че бюджетът ти е свършил. А, трябва да се купят още толкова неща… 

Това може никога да не се случи, ако прочетеш следващите редове!

Полезни съвети за избор на кухня

1. Какъв  бюджет ми трябва?

Това е първото нещо, на което трябва да се спреш. Като знаеш с какви пари разполагаш, можеш да направиш план за действие. Точка 1 от плана е да намериш добър дизайнер по кухненски интериор, който да те посъветва как да инвестираш парите си, как да не правиш големи разходи и въпреки всичко да имаш мечтаната кухня. Бюджетът задължително трябва да включва и уреди, шкафове, осветление. Не забравяй да си оставиш и 10% за спешни разходи.

На какво да обърнеш внимание като правиш финансовия план?

  • Работните плотове. Желателно е да са от гранит и други твърди повърхности. Те са здрави и издръжливи, а и придават луксозен вид на кухнята.  
  • Шкафове. Задължително търси такива с добро качество. Не взимай тънки, защото няма да им се радваш дълго. Най-добри са тези, които са с около 18 мм. дебелина. 
  • Врати. Ако не можеш да си позволиш скъпите дървени врати, замести ги с  обикновени, но сложи PVC фолио, което да наподобява дърво.
  • Елекроуреди. Виж къде има промоции. Винаги можеш да намериш качествени печка, хладилник на сравнително ниска цена.

2. Как да изглежда кухнята?

Една идея се осъществява първо в ума. Ако нямаш въображението да видиш нещо, което за момента не съществува, можеш да ползваш програми за кухненски интериор. Събери снимки, списания. Остави идеята да се уталожи, за да стане по-ясна. Нека главната цел на този етап да не са парите. Довери се на въображението си. Като знаеш какво точно искаш, ще намериш начин да го вместиш във финансите си.

3. Защо искам нова кухня?

Виж сегашната си кухня и направи списък с нещата, които искаш да промениш. Запиши всичко, за което се сетиш – от цветовата гама до шкафовете и пердетата. Помисли и дали не искаш да направиш преустройство на помещението. Може би от години искаш да събориш някоя  стена. Сега е времето.

4. Какво отопление да ползвам, ВИК?

Ако ще правиш строителни корекции, прецени  дали ще ползваш водопровода  в сегашния му вид или ще имаш нужда да го преместиш.  Консултацията със специалист е задължителна. Същото важи и за електроинсталацията. Може би ще се наложи да сложиш някой друг нов контакт.

Относно отоплението, най-добър вариант е подовото. Разбира се с уточнението, че обичаш да ти е топло на краката. В противен случай можеш да се отопляваш по стандарния начин – печка, климатик или парно. Въпрос на гледна точка.

5. Какво осветление да сложа при избор на кухня?

Не забравяй, че ти трябва нещо гъвкаво. Не е лошо  да имаш вторично осветление на местата, които ползваш най-често. Кухнята е място, където се наслаждаваш на храната и една дразнеща окото светлина, ще ти докара лошо преживяване, вместо наслада. Можеш да сложиш мека неонова светлина, която да кара очите ти да почиват.

След като вече си направил този подробен план, можеш да пристъпиш и към реализация на целта – да направиш най-добрия избор на кухня.

6. Какво се предлага на пазара?

Разгледай специализирани сайтове, които предлагат богат избор на кухни. Доста от тях имат и блог със съвети. Прочети ги, ще са ти от полза. Можеш да попиташ и по форумите коя фирма да ползваш.

7. Как и къде да намеря  професионалисти?

И така, след като вече си избра кухнята – мечта, можеш да пристъпиш към следващото действие – да се свържеш с фирма, която да направи ремонтни работи и такава за инсталиране на кухнята. Тук трябва да наблегнеш на проучването и чак тогава да потърсиш хората, които ти трябват.  Много търговци предлагат модерни кухни по поръчка. Може би това ще е твоя вариант за избор на кухня.  

9. Намерих специалист. Какво да го питам за правилния избор на кухня?

Вече знаеш доста неща, просто ги приложи на практика. Предстои ти поход, който да извървиш с увереност. Не си затваряй очите и не позволявай да те придумат за нещо, което не ти харесва. Всички притеснения, които имаш, трябва да ги обсъдиш предварително с хората, които ще ти монтират кухнята, а не след това, защото вече ще е късно.

А сега направи най-добрия избор на кухня!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!