Как да имаме всичко, което пожелаем

Има ли втори Тадж Махал?

Има ли втори Тадж Махал?

 

Черния Тадж Махал – забравената гробница на императора, дава отговори на много въпроси. Истински ли е той или е само мит? Вие преценете сами!

Тадж Махал е мавзолей в Агра, Индия, построен от император Шах Джахан, ярък пример за нестихващата любов. Величествената сграда е в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Тадж Махал се счита за най-добрият пример за невероятна архитектура. В него са включени елементи от ислямската, индийска и персийска архитектура. През 1983 г., Тадж Махал стана част от световното наследство на ЮНЕСКО и се цитира като „перлата на изкуството на мюсюлманите в Индия и един от шедьоврите на световната архитектура.“

Сред местното население се носи легенда за още един Тадж Махал, който е построен на отсрещния бряг на  река Ямуна от черен мрамор. Доста учени твърдят, че това е само един мит. За съжаление никой от тях не е направил по-задълбочени изследвания. Легендата разказва, че Шах Джахан е направил копието на мавзолея, за да си осигури вечен покой –  това е неговата гробница. Двете сгради били свързани помежду си с мост. Освен това индийския император силно желаел да бъде заедно с любимата си съпруга и във вечността. Затова единия Тадж Махал бил за нея, а другия за него.  За съжаление така и не е могъл да довърши черното чудо, защото синовете му са го свалили от власт.

BlackTaj2

Говори се, че черния мавзолей е строен 22 години от няколко хиляди мъже, които работили непрекъснато. Много разходи и човешки труд били хвърлени в него, докато не блеснал в цялото си величие. Но Шахът се разболял и синовете му решили да се възползват от това. Направили преврат, свалили баща си от трона и гробницата останала недовършена. Въпреки всичко, спазили молбата на великия владетел и го погребали в неговия вечен дом.

След големия потоп, сградата била почти заличена от лицето на земята. Въпреки всичко в един от  кварталите, близо до Тадж Махал наречен Тайгани живеят пазители на черния дворец. И до ден днешен те събират артефакти за него и се опитват да го възстановят. Има и такива, които изнасят скъпите антики и искат баснословни суми за тях. От поколение на поколение се предава легендата за черното чудо и тези хора неуморно градят мавзолея. Много археолози са запленени от мистиката на този митичен дворец. Правят разкопки, търсят руини… За съжаление коренното население пази тези антики като очите си. Дори говорят, че при определени природни условия, може да се види Черния Тадж махал, така както е изглеждал навремето. По този начин те успяват да намерят истинските руини от двореца и да ги съхранят, за да може един ден той отново да се появи, там където му е мястото – срещу белия Тадж Махал. Месното население твърди, че мнозина от тях знаят къде точно се намира  ковчегът на Шах Джахан. Явно прародителите на тези пазители са успели да извадят останките му след потопа и сега ги съхраняват на сигурно място.

Twin-Taj-Mahal

Дали съвременните археолози ще успеят да намерят останките от мавзолея или ще ги сполети проклятие? Дали жителите на Тайгани ще успеят да възстановят черното архитектурно чудо? Дали това е мит или реалност? Вие как мислите?

One thought on “Има ли втори Тадж Махал?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!