Дневникът: Бягство от сигурността или защо не постигаме успехи

29.04.2017

Може би ви се е случвало – поставяте си цел, правите план за действие, започвате окрилени от новата идея и мисълта, че това, което правите ще промени живота ви. Но, има нещо, което не сте предполагали в началото – след няколко дни вече ентусиазмът ви е на изчерпване и много скоро целта е пратена при останалите недовършени неща – в кошчето.

Защо се получава така?
Ще си кажете, че нямате воля, нито търпение и пак ще заживеете по старому. Усещате ли, че се плашите или се дразните от неща, които са трудни? Всяка една трудност ви изкарва от равновесие. Живеете в своята измислена зона на комфорт, която ви дава някаква също измислена сигурност. Докато стоите там, няма да постигнете нито една своя мечта.

Това го установих, като започнах да прилагам теста от предишната статия, взаимстван от “ 7-те навика на високоефективните хора“ на Стивън Кови. В общи линии първите три основни навика, който трябва да усвоим е да се научим да приемаме нещата, върху които нямаме никакъв контрол, а там където можем и нещата зависят от нас, да предприемем конкретни действия, чрез които да подобрим ситуацията.Но преди да започнем с изпълнението на плана по осъществяване на целта, да започнем да си представяме края. Както Стивън Кови казва, в началото да видим края. След, което вече следва и изготвянето на плана и конкретните действия, които ще ни доведат до резултата, който очакваме.
Е, да ама не…

Както повечето хора, с годините съм изградила своята Зона на комфорт. Изпълнявайки плана, започнах да се отдалечавам от нея, ставаше ми все по-трудно и тестът вече беше на път да се провали с гръм и трясък. Започнах да си задавам въпроса Защо не мога да постигна нищо? Защо още в началото се отказвам? Винаги търся нещо, което да ми даде сигурност. В стремежа да си запазя тази илюзорна сигурност, се обзаведох с много страхове, които прераснаха в тежко тревожно разстройство. Постоянният стрес ми „осигури достъп“ до сериозни здравословни проблеми. Колкото повече се опитвам да изляза от Зоната на комфорт, толкова повече страховете се засилват. Какво ще стане? Ще загубя своята безценна сигурност, ще ми е трудно, ще трябва да рискувам…

Ето например и цигарите – опитвам се да ги откажа от много време. Каква по-голяма мотивация има от това да имам перфектно здраве и да запълня част от дупката в семейния бюджет. Но, като тръгна да ги спирам, нещата винаги се объркват и си казвам „Е, нищо. Следващия път ще успея.“ И така до безкрай.
Явно всичките ни проблеми идват от обсебващото желание за сигурност – за нас самите, за близките ни, за работа, за бизнес. Е, нали се сещате, че тези, които се задоволяват с досадната си работа, никога няма да излязат от матрицата, наречена Удобство, комфорт и сигурност. Докато не намерим сили да поемем риска и да преживеем трудностите, винаги ще бъдем в положението на жертва, която се стреми на всяка цена да се чувства добре.

Ще искаме да си осигурим на всяка цена спокойствие от една измислена рутина, която да ни дава илюзията, ще щом сме си заровили главата в пясъка, значи сме щастливи. Всяка една трудност посрещаме с отпор, защото искаме да си върнем крехкото щастие. Например, свикнали сме да сме център на Вселената, да получаваме всичко, да имаме пари… И изведнъж всичко се срутва и се оказваме сами срещу целия свят – без пари, без приятели, които да ни величаят.

Ето, че пак се отдадох на любимата си дейност – да анализирам всичко.
Време е за отговор на въпроса: Как да успея да изляза от Зоната на комфорт?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!