Как да имаме всичко, което пожелаем

7 риска, които всеки предприемач трябва да предприеме

7 риска, които всеки предприемач трябва да предприеме

Всеки предприемач, който е успял да развие успешен бизнес ще потвърди, че пътят към успеха е трънлив и труден. Ако досега сте били в сладката сигурност на наетия служител, с осигурена заплата, отпуски, бонуси и още много подобни придобивки, ще ви е наистина трудно.

Ако желаете да стартирате и да развиете свой бизнес, ще трябва да ще трябва да поставите кариерата си, личните си финанси и дори психическото си здраве на карта. Ако имате сериозна финансова дупка, замислете се как да я попълните. Със стартирането на бизнес, ще си осигурите сериозен стрес, защото ще се стремите към запълване на бездънната яма. Ако е така, прочетете как може да си осигурите постоянен допълнителен доход като фрийлансер.

Ако не правите нещата само за осигуряване на допълнителни пари, тогава продължете да четете тази статия. Но, запомнете: Ако искате да сте  успешен като предприемач, трябва да сте подготвени за рисковете и предизвикателствата, които идват с това начинание.

По-долу ще дам седем риска, които всеки предприемач трябва да предприеме, от идеята за стартиране до текущо развитие на бизнеса.

  1. Разделете се окончателно със сигурността на постоянната заплата

За съжаление, при стартиране на собствен бизнес няма да имате никаква гаранция за постоянен доход. Ако нямате спестени пари, шансът да концентрирате вниманието си в бизнес начинанията е равен на нула. Ще се стремите да си осигурите някакъв доход, с който да живеете. Все пак ви трябват пари за храна, дрехи, имате разходи, вноски по кредити и т.н.

ПРАВИЛО 1:

Не напускайте работа, за да стартирате нещо собствено, ако нямате солидни спестявания поне за две – три години.

ПРАВИЛО 2:

Ако сте в състояниие на свърхзадлъжнялост или трудно успявате да покриете месечните си разходи, помислете за вариант за допълнителен доход от втора работа. Бизнес начинанията на този етап ще имат обратен ефект при вас. Запълнете финансовата дупка и тогава мислете как да развиете бизнес.

  1. Бизнес не се прави без начален капитал

Запомнете го! Колкото и родните гурута по маркетинг да ви убеждават, че може да започнете със собствени усилия и почти без никакви пари. Това е капан, от който скоро няма да може да се измъкнете. Не можете за знаете и да можете всичко. Трябват ви и пари за реклама. Трябват ви хора, хоито да ви помогнат със знания и умения. А, това не става без заплащане. Ако нямате собствени средства, обикновено се търси външно финансиране от банки, бизнес ангели, държавни субсидии.

  1. Осигуряването на стабилен паричния поток е дълготраен ангажимент

Това за съжаление е изключително трудно и стресиращо начинание.  Малко предприемачи успяват да го направят още през първата година. Не забравяйте, че имате ежедневни нужди, които трябва да задоволите. В повечето случаи първите години след стартиране на бизнес са на тотална загуба. Едвам ще успявате да платите текущите си разходи. Има вариант разходите по компанията да надвишават приходите. За да сте успешни, трябва да изградите едно стабилно реноме, което е право пропорционално на доверието, което клиентите ви гласуват. Бъдете готови за всякакви провали в началото. Особено финансови.

  1. Оценка на популярния интерес

Всеки маркентингов специалист казва, че първо трябва да направите глобално изследване какви са интересите на бъдещите ви клиенти. Истината, е че никога не можете да оцените обществения интерес към бизнеса си с прецизна точност. Хората са донякъде непредсказуеми, което може да постави огромна дупка в иначе здравите ви планове. И още нещо, в България масово се пропагандира, че за да имате успешен бизнес, трябва да продавате емоции. Замислете се доколко е вярно това. Дори и психолозите не могат да разберат какви чувства вълнуват един човек. А, дали вие сте по-добре подготвени от тези, които изучават цял живот емоционалното състояние и пак нямат готов отговор.

  1. Доверете се на ключов служител или специалист

Когато за пръв път започнете бизнес, няма да имате пълен екип от служители, които работят за вас. Вместо това вероятно ще имате малка, тясно свързана група от хора, които работят неуморно, обединени в усилията си да накарат нещата да се развият. Обикновено това са вашите близки. В повечето случаи се търси и някой външен човек със специални умения, който ще е готов да работи на доста по-ниска заплата, отколкото стандартът в бранша.

  1. Спазването на краен срок понякога е убийствено

В началото финансите  са крехки, а инвеститорите са склонни да започнат да виждат проблем навсякъде. В резултат на това повечето предприемачи са принудени да се стремят към множество цели, които трябва да се постигнат в кратки срокове. Когато човек е затрупан от много задачи с един и същи срок, тогава нещата могат да изляат от контрол. Бъдете готови да се задържите темпото и  да успявате да се справите с непредвидени обстоятелства.

  1. Бизнесът изисква цялото ви време, нерви и здраве

Няма да е лесно! Ще прекарате безброй часове работейки, за да направите фирмата си успешна. В останалото време ще се тревожите за това, което имате или не сте направили досега. Ще загубите съня си, ще изпуснете личното време и ще получите много повече стрес, отколкото обикновено .

Доста лоши неща ви казах, но те са самата истина. Ако наистина жадувате да изградите свой бизнес, ще получите много повече от месечната си заплата. Ще бъдете свободни,  но трябва да сте готови да живеете този начин на живот.

Рисковете, които изброих в тази статия не трябва да ви отклоняват от преследването на мечтата ви. Това са препятствия, които ще ви направят по-силни  и по-успешни. Няма начин да избегнете рисковете, с които ще се сблъскате като предприемач, но като ги разпознавате, можете да ги подготвите и смекчите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!